Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Έρευνα: Τα ω-3 λιπαρά οξέα προστατεύουν από τον καρκίνο του δέρματος


Η κατανάλωση ωμέγα-3 λιπαρών οξέων μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη του καρκίνου του δέρματος, σύμφωνα με την πρώτη κλινική δοκιμή που ερευνά την επίδραση των ιχθυελαίων στην ανοσία του δέρματος των ανθρώπων.
Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από ομάδα ερευνητών του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ και εξέτασε την επίδραση της λήψης ωμέγα-3 λιπαρών σε 79 υγιείς συμμετέχοντες.
Τα ευρήματα δημοσιεύονται στο περιοδικό ‘The American Journal of Clinical Nutrition’, και αποκάλυψαν ότι η κατανάλωση τακτικών δόσεων ιχθυελαίων αυξάνει την ανοσία στο ηλιακό φως.
Μειώνει άμεσα την ανοσοκαταστολή, που επηρεάζει τη δύναμη του οργανισμού να πολεμήσει τον καρκίνο του δέρματος και τη λοίμωξη.
Η καθηγήτρια Lesley Rhodes, δήλωσε ότι η έρευνα είναι η πρώτη του είδους της που πραγματοποιείται σε ανθρώπους.
Πρόσθεσε ότι η έρευνα προστίθεται σε ενδείξεις ότι το ωμέγα-3 είναι θρεπτική ουσία που δυνητικά προστατεύει από τον καρκίνο του δέματος. Αν και οι αλλαγές που ανακάλυψαν σε κάποιους που έλαβαν ιχθυέλαια ήταν μικρές, υποδεικνύουν ότι συνεχής χαμηλού επιπέδου χημειοπροφύλαξη από τη λήψη ωμέγα-3 λιπαρών μπορεί ενδεχομένως να μειώσει τον κίνδυνο του καρκίνου του δέρματος κατά τη διάρκεια της ζωής κάποιου.
Οι εθελοντές κατανάλωσαν 4 γρ. δόσης ωμέγα -3 λιπαρών- περίπου μιάμιση μερίδα ιχθυελαίου κάθε ημέρα. Στη συνέχεια εκτέθηκαν σε ηλιακό φώς (καλοκαιρινό και στη μέση της ημέρας) στο Μάντσεστερ, για 8, 15 ή 30 λεπτά, χρησιμοποιώντας μηχανή φωτός.
Άλλοι συμμετέχοντες έλαβαν placebo πριν εκτεθούν στο φως της μηχανής.
Η ανοσοκαταστολή φάνηκε να είναι 50% χαμηλότερη σε όσους έλαβαν ωμέγα -3 και εκτέθηκαν σε φως για 8 και 15 λεπτά σε σύγκριση με εθελοντές που δεν έλαβαν συμπλήρωμα.
Στην ομάδα των 30 λεπτών δεν εμφανίστηκε επίδραση ή εμφανίστηκε πολύ μικρή.
Τα συμπεράσματα της έρευνας είναι σημαντικά στη μάχη έναντι του καρκίνου του δέρματος επειδή παλαιότερες έρευνες πάντα έδειχναν ότι τα αντηλιακά συχνά εφαρμόζονται με λάθος τρόπο και χρησιμοποιούνται μόνο σε διακοπές.
Ωστόσο η ερευνήτρια σημειώνει ότι τα ωμέγα-3 λιπαρά δεν είναι υποκατάστατο του αντηλιακού ή της σωματικής προστασίας και θα έπρεπε να θεωρούνται ως επιπλέον παράγοντας προστασίας από το έγκαυμα λόγω έκθεσης στο ηλιακό φως.

Πηγές: ‘The American Journal of Clinical Nutrition’.



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο