Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Αλήθειες και μύθοι για την γρίπη

Πηγή: healthview.gr

 

Οι τρεις παραλλαγές του ιού και πως τις ξεχωρίζουμε.

Απρόσκλητο επισκέπτη θυμίζει  η εποχική γρίπη η οποία κάθε χρόνο, πιστή στο ραντεβού της δεν ξεχνάει να εμφανιστεί. Ιδιαίτερα τους χειμερινούς μήνες  και συγκεκριμένα μεταξύ  Ιανουαρίου και Μαρτίου κάνει ιδιαίτερα δυναμική εμφάνιση.



Τη φετινή χρονιά, σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ , η δραστηριότητα της γρίπης αν και ακολουθεί ανοδική τάση προς το παρόν βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα ενώ τα στελέχη  του ιού που κυκλοφορούν είναι οι υπότυποι Α(Η3Ν2) και ο πανδημικός Α(Η1Ν1)  του ιού γρίπης Α καθώς και ο τύπος Β. Σύμφωνα με τον κύριο Αθανάσιο Τσακρή, καθηγητή Μικροβιολογίας και μέλος του Δ.Σ του ΚΕΕΛΠΝΟ ο οποίος μίλησε στο «Healthview» το φετινό ενδημικό κύμα είναι ανάλογο με το περσινό. Φέτος όμως σύμφωνα με τον κ Τσακρή η επανεμφάνιση του ιού Η1Ν1 δημιουργεί μεγαλύτερα προβλήματα, ιδιαίτερα στα ηλικιωμένα άτομα. Αξιοσημείωτο είναι ότι τα άτομα που νοσούν βαριά είναι συνήθως παραμελημένα άτομα που έχουν αρκετές ημέρες πυρετό και δεν έχουν απευθυνθεί σε γιατρό.

Πιθανόν οι οικονομικές συνθήκες όπως διαμορφώνονται να έχουν συμβάλει σε αυτό σημειώνει ο κ Τσακρής.  Χαρακτηριστικό στοιχείο της γρίπης προκειμένου να την ξεχωρίσουμε είναι η αιφνίδια έναρξη της. Προκαλεί συμπτώματα όπως υψηλό πυρετό, κόπωση, μυαλγίες, πονοκέφαλο και βήχα ενώ τα συμπτώματα της ξεκινούν περίπου 1 έως 4 ημέρες έκθεσης του ασθενούς στον ιό και διαρκούν περίπου 2 με 7 ημέρες.

Η έγκαιρη διάγνωση και η έναρξη κατάλληλης αγωγής, ακόμη και αντιβίωσης ιδιαίτερα για τα άτομα που βρίσκονται στις ομάδες υψηλού κινδύνου μπορεί να περιορίσει την ένταση των συμπτωμάτων και την μετεξέλιξη της ίωσης σε μία πιο σοβαρή λοίμωξη ή ακόμα και πνευμονία.

Σε καμία περίπτωση πάντως δεν πρέπει να γίνουμε αντικοινωνικοί και να κλειστούμε στο σπίτι μας. Πρέπει απλώς να είμαστε προσεκτικοί και να ακολουθούμε τους βασικούς κανόνες υγιεινής όπως να αποφεύγουμε τους κλειστούς χώρους με πολλά άτομα, να μην ερχόμαστε σε στενή επαφή με άτομα που νοσούν ήδη από την γρίπη, να μην αγγίζουμε το πρόσωπο μας αν δεν πλύνουμε τα χέρια μας και να καλύπτουμε την μύτη μας και το στόμα μας με χαρτομάντιλο όταν φτερνιζόμαστε.

Αδιαμφισβήτητο είναι βέβαια πως η σωστή διατροφή, η γυμναστική ,ο ύπνος, η ξεκούραση και η πρόσληψη βιταμινών θωρακίζουν τον οργανισμό για να αντιμετωπίσει καλύτερα τη γρίπη.

Τα άτομα που βρίσκονται στις υψηλές ομάδες κινδύνου, πρέπει κάθε χρόνο να εμβολιάζονται εγκαίρως καθώς το εμβόλιο καλύπτει σε έναν πολύ μεγάλο βαθμό τον ασθενή από όλες τις μορφές της γρίπης.

Βέβαια ένα εμβόλιο σαφώς δεν μπορεί να πετύχει 100% ανοσία. Τέλος πρέπει να τονίσουμε πως η άσκοπη χρήση αντιβιοτικών πρέπει να αποφεύγεται χωρίς τη σύμφωνη γνώμη και την συνταγογράφηση από τον γιατρό.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο