Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Διακίνηση Παράνομων σκευασμάτων μέσω διαδικτύου


Δικογραφίες τακτικής διαδικασίας για τρεις ιστοσελίδες που προωθούσαν παράνομα φαρμακευτικά σκευάσματα, επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία, για τα οποία υπήρξαν και καταγγελίες σχετικά με παρενέργειες που προκλήθηκαν από την κατανάλωσή τους, σχημάτισε η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.



Στη διεθνή επιχείρηση «PANGEA», που συντονίζεται από την Ιντερπόλ, η οποία αφορούσε τον εντοπισμό ιστοσελίδων όπου διακινούνται και πωλούνται παράνομες φαρμακευτικές ουσίες, συμμετείχε ενεργά και η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της ΕΛΑΣ, από τις 10 έως τις 16 Ιουνίου 2015.

Στην επιχείρηση συμμετείχαν 236 αστυνομικές υπηρεσίες, τελωνεία και κανονιστικά τμήματα υγείας από συνολικά 115 χώρες και διερευνήθηκαν 5.907 ιστοσελίδες, από τις οποίες οι 2.414 απενεργοποιήθηκαν.

Παράλληλα, από τις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν, παγκοσμίως, επιθεωρήθηκαν 149.623 πακέτα και κατασχέθηκαν 50.068. Επίσης, έγιναν 429 κατ' οίκον έρευνες, στο πλαίσιο των οποίων συνελήφθησαν 156 άτομα, ενώ εκδόθηκαν 176 εντάλματα σύλληψης. Συνολικά, κατασχέθηκαν 20.709.886 τεμάχια φαρμάκων, η αξία των οποίων ανέρχεται σε 81.060.037 δολάρια ΗΠΑ.

Αρχικά, από ελληνικής πλευράς, εξιχνιάστηκε υπόθεση παράνομης διακίνησης και διάθεσης, μέσω διαδικτύου, μη εγκεκριμένου φαρμακευτικού σκευάσματος. Σχηματίστηκε δικογραφία τακτικής διαδικασίας για παράνομη διακίνηση, διάθεση και πώληση, μέσω διαδικτύου, φαρμακευτικού προϊόντος, μη εγκεκριμένου από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων, σε βάρος του ιδιοκτήτη της εταιρίας, με έδρα την Ιρλανδία. Επιπλέον, προέκυψε η εμπλοκή ιστότοπου, μέσω του οποίου γινόταν διάθεση και πώληση, παράνομα, διαδικτυακά, φαρμακευτικών σκευασμάτων και φαρμάκων.

Για τα στοιχεία της έρευνας ενημερώθηκε η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, η οποία εξέδωσε σχετική εισαγγελική παραγγελία. Στη συνέχεια, για την παράνομη δραστηριότητα του εν λόγω ιστότοπου ενημερώθηκε η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, η οποία ενήργησε ώστε να μην καθίσταται δυνατή, πλέον, η πρόσβαση στο περιεχόμενό του.

Ταυτόχρονα με τη Διεθνή Επιχείρηση «PANGEA», η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος σχημάτισε και δεύτερη δικογραφία, σε βάρος ακόμα δύο ιστοσελίδων. Προηγήθηκε καταγγελία του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, σύμφωνα με την οποία, στις συγκεκριμένες ιστοσελίδες υπήρχε η δυνατότητα αγοράς παράνομων φαρμάκων, χωρίς ιατρική συνταγή, για τα οποία δεν υπήρχε καμία πληροφορία σχετικά με την προέλευσή τους ή τα εργοστάσια παρασκευής τους. Επίσης, υπήρχαν σοβαρές αμφιβολίες, τόσο για τη γνησιότητα, όσο και την ασφάλειά τους, θέτοντας έτσι σε σοβαρό και άμεσο κίνδυνο τη δημόσια υγεία.

Όλα αυτά τέθηκαν υπόψη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, η οποία εξέδωσε σχετική εισαγγελική παραγγελία. Κατ' εκτέλεσή της, ενημερώθηκαν για την παράνομη δραστηριότητα των συγκεκριμένων ηλεκτρονικών διευθύνσεων οι αρμόδιοι ελληνικοί πάροχοι υπηρεσιών διαδικτύου, οι οποίοι κλήθηκαν να αποτρέψουν την πρόσβαση των συνδρομητών τους σε αυτές.


Οι δικογραφίες που σχηματίστηκαν, για όλες τις περιπτώσεις, θα υποβληθούν στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών.



www.ethnos.gr
www.farmakopoioi.blogspot.gr



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο