Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ο Φυσικός χώρος των Μη Αποζημιούμενων Φαρμάκων είναι το Φαρμακείο


 Πάλι η ίδια συζήτηση,τα μη αποζημιουμενα φάρμακα απο τον πάροχο υγείας στα supermarket. Ξανά τις ίδιες συζητήσεις.  Η επανάληψη μητήρ της μαθήσεως λένε,για αυτούς που είναι δεκτικoί στην μάθηση όμως. Γιατί κάποιοι τελικά φαίνεται πως είναι ανεπίδεκτοι μαθήσεως.

Δυστυχώς εκεί που μερικοί βλέπουν κέρδος και χρήμα υπάρχουν αλληλεπιδράσεις, αντενδείξεις, ανεπιθύμητες ενέργειες,ακατάλληλες χρήσεις, λανθασμένες δοσολογίες.

Δεν θα ξεχάσω ποτέ την εικόνα του γειτονικού supermarket με το φορτηγό που ξεφόρτωνε το εμπόρευμα και είχε τα νερά 2 ωρες εκτεθειμένα στον ήλιο με 35°C.  Το supermarket δεν το ενδιαφέρει η σωστη φύλαξη, η ένδειξη,η αντένδειξη,η αλληλεπίδραση,η ανεπιθύμητη ενέργεια,η ορθή χρήση και σε τελική ανάλυση η αποτελεσματικότητα,το ενδιαφέρει μόνο ο τζίρος. Να πουλαμε κι οτι να ναι.

Γιατί αποκλειστικά και μόνο στα φαρμακεία τα μη Συνταγογραφούμενα Φάρμακα?

Μα επειδή εκεί είναι ο φυσικός τους χώρος. Γιατί ο Φαρμακοποιός ξόδεψε 5 χρόνια από τη ζωή του για να μπορεί να γνωρίζει αν και πότε ένα φάρμακο είναι κατάλληλο να χορηγηθεί, τι προφυλάξεις πρέπει να λάβει ο ασθενής,ποιός είναι ο τρόπος χορήγησης,πώς θα αντιμετωπίσει τυχόν ανεπιθύμητες ενέργειες. Και αυτό εξάγεται με έναν φαινομενικά πολύ εύκολο και αυθόρμητο τρόπο στον ασθενή μόνο και μόνο γιατί ο φαρμακοποιός έχει αποκτήσει αυτή τη γνώση μέσα απο μία μεγάλη και χρονοβόρα προσπάθεια. Γιατί αυτή είναι η δουλειά του.

Θα μπορούσα να παραθέσω αμέτρητα παραδείγματα ασυμβατότητας, ακατάλληλης χρήσης, αλληλεπιδράσεων και ανεπιθύμητων δράσεων φαρμάκων που χρησιμοποιούνται ευρέως και για συνηθισμένες καταστάσεις. Όμως δεν είναι αυτή η ουσία. Η ουσία είναι οτι ως επαγγελματίας υγείας, εγω και όλοι οι συναδελφοι μου,είμαστε υπεύθυνοι για το Φάρμακο, συνταγοραφούμενο η μή, αποζημιούμενο ή μη,στον κάθε ασθενή που επισκέπτεται τα φαρμακεία μας. Και η θέση αυτή πίσω από τον πάγκο του φαρμακείου φέρει μεγάλη ευθύνη για τον κάθε φαρμακοποίο,κάτι που ένας μη σχετιζόμενος άμμεσα με τον χώρο της υγείας εκ των πραγμάτων δεν μπορεί να γνωρίζει.


Γιώργος Αποστολόπουλος
Φαρμακοποιός


Πηγή: http://pharmatone.blogspot.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο