Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Αποκλειστικά στα φαρμακεία τα ΜΗΣΥΦΑ, ζητούν 19 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ



Κάθετα αντίθετοι στη διάθεση εκτός φαρμακείων των Μη Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων (ΜΗΣΥΦΑ), όπως αποτυπώθηκε στην εκτεταμένη ελληνική πρόταση (των 47 σελίδων) προς τους δανειστές, δηλώνουν 19 βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος, μέλη της Επιτροπής Παρακολούθησης και Ελέγχου Κυβερνητικού Έργου Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ (ΕΠΕΚΕ Υγείας), με ανοιχτή επιστολή τους.



«Καθ' όλη τη διάρκεια της μνημονιακής λαίλαπας στον χώρο της υγείας και ειδικότερα στον χώρο του φαρμάκου, είχαμε ταχθεί ξεκάθαρα εναντίον της διάθεσης εκτός φαρμακείων των ΜΗΣΥΦΑ για όλους τους προηγούμενους λόγους. Συνεπώς πιθανή αναδίπλωσή μας προκαλεί μεταξύ άλλων και μείζον ζήτημα για την πολιτική αξιοπιστία του κόμματός μας», επισημαίνουν οι βουλευτές. Στην επιστολή εκφράζεται η υποστήριξή στις προσπάθειες της κυβέρνησης και της διαπραγματευτικής ομάδας ωστόσο όπως αναφέρεται «με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον, την προστασία της δημόσιας υγείας, τις προγραμματικές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για το φάρμακο ως κοινωνικό αγαθό, καθώς και τη συνεπή και αταλάντευτη αντιπολιτευτική μας στάση κατά την περίοδο των Μνημονίων» τονίζουν μεταξύ άλλων ότι:
  •     Τα ΜΗΣΥΦΑ είναι φάρμακα και όχι απλά εμπορεύματα. Από τη στιγμή που για τη χρήση και την αγορά τους αποφασίζει ο ασθενής μετά από σύσταση ιατρού, πρέπει να πωλούνται αποκλειστικά στα φαρμακεία, δια χειρός φαρμακοποιού.
  •     Η πώληση ΜΗΣΥΦΑ από μη ελεγχόμενα σημεία εγκυμονεί κινδύνους για τη δημόσια υγεία ενέχοντας τον κίνδυνο παρενεργειών από την αλόγιστη χρήση τους, με τελική αύξηση ακόμη και του δημοσιονομικού κόστους λόγω της ανάγκης αντιμετώπισης των παράπλευρων συνεπειών.
  •     Η απελευθέρωση, όπως αποδεικνύεται από μελέτη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), δεν οδηγεί σε καλύτερη πρόσβαση στο φάρμακο και μειωμένες τιμές. Αντιθέτως, μπορεί να προσθέσει εμπόδια στην ισότιμη πρόσβαση των πολιτών στη φαρμακευτική περίθαλψη.
  •     Οι πιέσεις για απελευθέρωση της διάθεσης των ΜΗΣΥΦΑ αποσκοπούν στην είσοδο των μεγάλων καταστημάτων λιανικής και στην αγορά του φαρμάκου με μόνο γνώμονα το κέρδος. Αποτελεί άλλωστε σοβαρό ερωτηματικό με ποια επιστημονικά/ιατρικά δεδομένα περιλαμβάνονται συγκεκριμένα φαρμακευτικά σκευάσματα στη λίστα των ΜΗΣΥΦΑ.
  •     Την περίοδο των μνημονιακών κυβερνήσεων χαρακτηρίστηκαν αυθαίρετα ως ΜΗΣΥΦΑ, πολλά μη αποζημιούμενα φάρμακα και νομοθετήθηκε η απελευθέρωση των τιμών τους – που θα καθορίζεται πλέον με όρους αγοράς – από 1-1-2017.
  •     Σε μία ιδιαίτερα δυσχερή οικονομικά περίοδο ο κλάδος των 11.500 φαρμακείων, που επηρεάζεται άμεσα από τη δημοσιονομική στενότητα και τις καθυστερήσεις πληρωμών από τον ΕΟΠΥΥ, αναπληρώνει ένα μέρος της αναγκαίας για την επιβίωσή του ρευστότητας από τη διάθεση των ΜΗΣΥΦΑ.
Οι υπογράφοντες βουλευτές: Γαϊτάνη Ιωάννα, Γρηγόρης Σταύρος, Δέδες Γιάννης, Δερμιτζάκης Κωστής, ΖάνναςΖήσης, Ζαχαριάς Κώστας, Ζεϊμπέκ Χουσεḯν, Ζερδελής Γιάννης, Καϊσας Γεώργιος, Κυριακάκης Βασίλης,Κωστοπαναγιώτου Ηλίας, Μανιός Νικόλαος, Μιχαηλίδης Ανδρέας, Μιχελογιαννάκης Ιωάννης, ΠαπαδόπουλοςΑθανάσιος, Παραστατίδης Θεόδωρος, Σιμορέλης Χρήστος, Σμίας Χρήστος, Τζούφη Μερόπη
 Nτάνι Βέργου
www.efsyn.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο