Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Αυτό το γνώριζες; Γιατί αγοράζω αντηλιακά από φαρμακείο


Βασιζόμενο σε διάφορες μελέτες, το Διεθνές Κέντρο Έρευνας για τον Καρκίνο της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας τόνισε τη σημασία της σχέσης μεταξύ της σωστής χρήσης των αντιηλιακών προϊόντων και της αποτελεσματικότητας του δείκτη ηλιακής προστασίας του ισχυρισμού που διατυπώνεται σχετικά με το προϊόν. Συγκεκριμένα, μεγάλη σημασία έχει η συχνή επανεπάληψη του αντιηλιακού προϊόντος. Επιπλέον,για να επιτευχθεί το επίπεδο προστασίας που αντιστοιχεί στο δείκτη ηλιακής προστασίας, τα αντιηλιακά πρέπει να χρησιμοποιούνται σε ποσότητες ανάλογες με αυτές που χρησιμοποιούνται σε συνθήκες δοκιμής, δηλ. 2 mg/cm2, που αντιστοιχεί σε 2 μικρές κουταλιές κρέμας (περίπου 36 γραμμάρια) για έναν ενήλικα. Η ποσότητα αυτή είναι μεγαλύτερη από αυτή που συνήθως χρησιμοποιείται από τους καταναλωτές. Η χρήση μικρότερης ποσότητας αντιηλιακού προϊόντος οδηγεί σε δυσανάλογη μείωση της προστασίας. Για παράδειγμα, αν η χρησιμοποιούμενη ποσότητα σε μειωθεί κατά το ήμισυ μπορεί να οδηγήσει σε μείωση της προσφερόμενης προστασίας έως και κατά δύο τρίτα.

α) ως «αντιηλιακό προϊόν» νοείται κάθε παρασκεύασμα (όπως κρέμα, έλαιο, ζελέ ή σπρέι) που προορίζεται να έρθει σε επαφή με το ανθρώπινο δέρμα με αποκλειστικό ή κύριο σκοπό να το προστατεύσει από την ακτινοβολία UV μέσω της απορρόφησης, της διασποράς ή της αντανάκλασης της ακτινοβολίας










β) ως «ισχυρισμός» νοείται κάθε δήλωση σχετικά με τα χαρακτηριστικά ενός αντιηλιακού προϊόντος με τη μορφή κειμένου, ονομασίας, σήματος, εικόνας, συμβόλου, παραστατικού ή άλλου συμβόλου που χρησιμοποιείται στην επισήμανση, την προσφορά προς πώληση και τη διαφήμιση των αντιηλιακών προϊόντων

γ) ως «ακτινοβολία UVB» νοείται η ηλιακή ακτινοβολία στο φάσμα των 290-320 nm

δ) ως «ακτινοβολία UVA» νοείται η ηλιακή ακτινοβολία στο φάσμα των 320-400 nm

ε) ως «κρίσιμο μήκος κύματος» νοείται το μήκος κύματος για το οποίο το τμήμα που βρίσκεται υπό την καμπύλη οπτικής πυκνότητας και αρχίζει στα 290 nm είναι ίσο με το 90 % του ολοκληρωμένου τμήματος μεταξύ 290 και 400 nm

στ) ως «ελάχιστη δόση που προκαλεί ερύθημα» νοείται η ποσότητα της ενέργειας που είναι ικανή να προκαλέσει ερύθημα

ζ) ως «δείκτης ηλιακής προστασίας» νοείται ο λόγος της ελάχιστης δόσης που προκαλείερύθημα σε δέρμα που προστατεύεται από αντιηλιακό προϊόν προς την ελάχιστη δόση που προκαλεί ερύθημα στο ίδιο δέρμα χωρίς προστασία

η) ως «δείκτης προστασίας UVA» νοείται ο λόγος της ελάχιστης δόσης UVA που απαιτείται για να προκληθεί μόνιμη μελάχρωση σε δέρμα προστατευμένο από αντιηλιακό προϊόν προς την ελάχιστη δόση UVA που απαιτείται για την πρόκληση ελάχιστης μελάχρωσης στο ίδιο δέρμα χωρίς προστασία.

ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑ UVA/UVB, ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΙ, ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΦΥΛΑΞΗΣ ΚΑΤΑ ΤΗ ΧΡΗΣΗ, ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ οδηγία 76/768/ΕΟΚ.

1) Τα αντιηλιακά προϊόντα πρέπει να προστατεύουν τόσο από την ακτινοβολία UVB όσο και από την UVA.

2) Δεν πρέπει να διατυπώνεται ισχυρισμός που αποδίδει τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:

α)  100 % προστασία από την ακτινοβολία UV (όπως «sunblock», «απόλυτη προστασία»)

β) δεν χρειάζεται επανεπάλειψη του προϊόντος υπό οποιεσδήποτε συνθήκες (όπως «πρόληψη που διαρκεί όλη την ημέρα»)

3) Τα αντιηλιακά προϊόντα πρέπει να φέρουν προειδοποιήσεις που να δηλώνουν ότι δεν παρέχουν προστασία 100 % και να παρέχουν συμβουλές σχετικά με μέτρα προφύλαξης που πρέπει να λαμβάνονται πέρα από τη χρήση τους. Οι προειδοποιήσεις αυτές μπορείνα είναι:

α) «Μην εκτίθεστε για πολύ ώρα στον ήλιο, ακόμα και αν χρησιμοποιείτε αντιηλιακό»

β) «Τα βρέφη και τα μικρά παιδιά δεν πρέπει να εκτίθενται καθόλου στο άμεσο ηλιακό φως»

γ) «Η υπερβολική έκθεση στον ήλιο αποτελεί σοβαρή απειλή για την υγεία»

4) Τα αντιηλιακά προϊόντα πρέπει να φέρουν οδηγίες χρήσης που να διασφαλίζουν την αλήθεια του ισχυρισμού που διατυπώνεται σχετικά με την αποτελεσματικότητα του προϊόντος, μεταξύ άλλων, τις εξής οδηγίες:

α) «Χρησιμοποιείτε αντιηλιακό πριν από κάθε έκθεση στον ήλιο»

β) «Επαναλάβατε τη χρήση συχνά για να διατηρείτε την προστασία, ιδιαίτερα μετά από εφίδρωση, κολύμπι ή σκούπισμα»

5) Τα αντιηλιακά προϊόντα πρέπει να φέρουν οδηγίες χρήσης, ούτως ώστε να χρησιμοποιείται επαρκής ποσότητα στο δέρμα για να επιτυγχάνεται η αποδιδόμενη στο προϊόν αποτελεσματικότητα. Αυτό μπορείνα επιτευχθεί, για παράδειγμα, δηλώνοντας  την απαιτούμενη ποσότητα με ένα διάγραμμα, μια απεικόνιση ή ένα όργανο μέτρησης. Τα αντιηλιακά προϊόντα πρέπει να φέρουν επεξήγηση των κινδύνου που απορρέει από τη χρήση μειωμένης ποσότητας, όπως «προειδοποίηση: η μείωση της ενδεικνυόμενης ποσότητας περιορίζει σημαντικά το επίπεδο προστασίας».


ΔΕΛΤΙΟ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑΣ






Το Εθνικό Δίκτυο Μέτρησης της Υπεριώδους Ηλιακής Ακτινοβολίας (www.uvnet.gr) αποσκοπεί στη μακροχρόνια παρακολούθηση των επιπέδων της υπεριώδους ηλιακής ακτινοβολίας στον Ελλαδικό χώρο και ειδικότερα:
  • Τη μελέτη των επιπτώσεων στον άνθρωπο και το οικοσύστημα από την έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία και τη βραχυπρόθεσμη πρόβλεψη των επιπέδων της
  • Την ευαισθητοποίηση των πολιτών σχετικά με τους τρόπους προστασίας τους από τις βιολογικές επιπτώσεις που συνεπάγεται η υπερβολική έκθεσή τους στην υπεριώδη ακτινοβολία.
  • Την υπεύθυνη και συνεχή ενημέρωση αρμόδιων κρατικών οργάνων, εθνικών και διεθνών φορέων, υπηρεσιών υγείας, διαφόρων ενδιαφερόμενων οργανισμών, αλλά και των πολιτών για τα πραγματικά επίπεδα της υπεριώδους ακτινοβολίας και τις πιθανές επιπτώσεις από την υπερέκθεση στις βιολογικά δραστικές υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου
Στα πλαίσια της ανάπτυξης του δικτύου έχουν εγκατασταθεί σταθμοί στις εξής περιοχές: Θεσσαλονίκη, Μυτιλήνη, Ιωάννινα, Αθήνα, Πάτρα, Ηράκλειο, Λευκωσία, Ρόδο και Ξάνθη χρησιμοποιώντας σύγχρονη τεχνολογία τόσο για τη διενέργεια των μετρήσεων, όσο και για την διάχυση και αξιοποίηση των αποτελεσμάτων.

Τα όργανα μέτρησης είναι ακτινόμετρα πολλαπλών καναλιών τύπου NILU-UV, τα οποία έχουν τη δυνατότητα μέτρησης της ηλιακής ακτινοβολίας σε 5 στενές φασματικές ζώνες στο UVB (280-315 nm) και UVA (315-400 nm) και της Φωτοσυνθετικά Ενεργούς Ακτινοβολίας (PAR, 400-700 nm). Τα όργανα είναι συνδεμένα on-line με κεντρική βάση δεδομένων που φιλοξενείται στο ΑΠΘ, που επιτρέπει την άμεση συλλογή και παρουσίαση των μετρήσεων. Με κατάλληλες μεθοδολογίες και λογισμικό παράγονται από τις μετρ΄σηεςι του δικτύου τα εξής προϊόντα: 
  • Η φασματική ροή της ηλιακής ακτινοβολίας σε συγκεκριμένα μήκη κύματος (302, 312, 320, 340 και 380 nm)
  • Η ολική στήλη του όζοντος
  • Η διαπερατότητα της ατμόσφαιρας στο υπεριώδες και το ορατό φάσμα
  • Το οπτικό βάθος των νεφών
  • Οι ρυθμοί φωτόλυσης του όζοντος, του διοξειδίου του αζώτου και της φορμαλδεΰδης
  • Η ολική ακτινοβολία στις περιοχές UV-B, UV-A και στο ορατό τμήμα του ηλιακού φάσματος
  • Βιολογικά ενεργές δόσεις που σχετίζονται με την επίδραση της υπεριώδους ακτινοβολίας στον άνθρωπο και τα φυτά
Σε συνεργασία με την Ομάδας Ατμοσφαιρικών Μοντέλων και Πρόγνωσης Καιρού του Πανεπιστημίου Αθηνών και το Εθνικό Κέντρο Προστασίας του Περιβάλλοντος των Η.Π.Α. (NCEP) πραγματοποιούνται προγνώσεις του Δείκτη της Υπεριώδους Ακτινοβολίας (UV Index) για όλη την Ελλάδα και την Κύπρο.



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο