Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ο Ρόλος των OTC στην Ελλάδα της Κρίσης

του Πάνου Ζαρογουλίδη
φαρμακοποιού, ΜΒΑ

  Η γέννεση της κατηγορίας των OTC προϊόντων, διαθέσιμα στα ερμάρια των 12000 φαρμακείων ανά την επικράτεια, αποτελεί προέκταση του συστήματος Υγείας στη χώρα μας. Μάλιστα θα μπορούσε κάποιος να πει πως αποτέλεσε μία αναπτυξιακή κίνηση του κράτους εν μέσω κρίσης αν αξιολογηθούν ότι:




  1. Το ασφαλιστικό ταμείο εξασφαλίζει κεφάλαια προς διάθεση προς σοβαρότερες ασθένειες και έμμεσα ως κίνηση αποσκοπεί στην βιωσιμότητά του
  2. Τα ελαφρά περιστατικά μπορούν πλέον να εξυπηρετηθούν από τους φαρμακοποιούς συνεισφέροντας στην αποσυμφόρηση των δομών του συστήματος υγείας, όπως νοσοκομεία, κέντρα υγείας, περιφερειακά ιατρεία, με στόχο την βέλτιστη εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων που έχουν σοβαρότερες ανάγκες σε φροντίδα    
  3. Εξασφαλίζεται η ασφάλεια, αφού αρμόδιοι για την διακίνησή τους είναι οι φαρμακοποιοί, οι οποίοι γνωρίζοντας σε βάθος τις φαρμακολογικές ιδιότητες, τις αλληλεπιδράσεις και τη φαρμακοκινητική των σκευασμάτων μπορούν να εξυπηρετήσουν άμεσα υπεύθυνα και αποτελεσματικά το κοινό.
   Η  παγκόσμια αγορά των  OTC το 2010, υπολογίστηκε στα 68 δισ  ευρώ με σταθερούς ρυθμούς ανάπτυξης 3-5% τα τελευταία χρόνια. Οι μεγαλύτερες κατηγορίες OTC είναι τα αντιβηχικά, τα φυτικά σκευάσματα διατροφής, οι βιταμίνες και τα ρινικά αποσυμφορητικά, ενώ την μεγαλύτερη ανάπτυξη έχουν επιδείξει τα ονομαζόμενα lifestyle drugs (όπως τα φάρμακα για την παχυσαρκία και στυτική δυσλειτουργία ), για το άσθμα και τα ορμονικά σκευάσματα που κυκλοφορούν με εγκεκριμένη άδεια  OTC στην Ευρώπη.
Λαμβάνοντας υπόψιν τις οικονομικές συνθήκες εργασίας στη χώρα είναι λογικό ότι ένα σημαντικό κομμάτι της κοινωνίας θα αναζητήσει την συμβουλή ειδικού με εύκολη προσβασιμότητα στην θεραπεία στοχεύοντας στην πληροφορία την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα της, μειώνοντας τον κίνδυνο αυξημένης απουσίας από την εργασία.
   Η ιδιόμορφη σχέση ισχυρής εμπιστσύνης μεταξύ ασθενή φαρμακοποιού θα αποτελέσει τον ακρογωνιαίο λίθο στην διαχείριση της φαρμακευτικής αγωγής αλλά και τον έλεγχο των κλινικών αποτελεσμάτων της. Στοιχεία που με την σωστή ανάπτυξη μπορούν να συλλεχθούν και να αξιολογηθούν ακόμα και μέσα από τα πλαίσια της ΗΔΙΚΑ προσφέροντας υπηρεσίες και εμπλουτίζοντας περαιτέρω τα φτωχά μέχρι ‘’χτες’’, Ελληνικά στατιστικά υγείας.



Παρακάτω παραθέτω εκπληκτικό άρθρο ως προς την ουσία και απόδοση, του Φαρμακοποιού Μανώλη Μιτάκη


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο