Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Οικονομικό και κοινωνικό πρόβλημα ο στομαχικός πόνος



Αρνητικό αντίκτυπο στην ποιότητα ζωής, αφού μας αναγκάζει να αλλάξουμε  ή να ακυρώσουμε κοινωνικές υποχρεώσεις και μάλιστα με μεγάλη συχνότητα, έχει ο στομαχικός πόνος για όλους μας.
Μια νέα έρευνα που μόλις πρόσφατα δημοσιεύτηκε με τίτλο «Απαλλαγείτε από τον στομαχικό πόνο» δίνει έμφαση στην πραγματική επίπτωση του στομαχικού πόνου  αναδεικνύοντας  τα προσωπικά, κοινωνικά και οικονομικά ζητήματα που αφορούν την πάθηση  η οποία συχνά  υποτιμάται. Η έρευνα έδειξε μεταξύ άλλων ότι  60%  των πασχόντων από στομαχικό πόνο έχει πόνο και κράμπες του εντέρου σε εβδομαδιαία βάση, ενώ το 80% υποφέρει τουλάχιστον μια φορά το μήνα.



Ο Shailem Amin, φαρμακοποιός και ένας από τους συντελεστές της έρευνας δήλωσε μεταξύ άλλων:
«Ο έλεγχος των στομαχικών πόνων και των σπασμών αποτελεί μια κύρια ανησυχία για την πλειονότητα των πασχόντων από στομαχικό πόνο. Οι φαρμακοποιοί θα πρέπει να γνωρίζουν ότι αποτελεσματικές επιλογές, ειδικά σχεδιασμένες για να στοχεύουν τον πόνο στο στομάχι και στο έντερο είναι άμεσα διαθέσιμες.
Έχει υπολογιστεί συνέχισε ο ερευνητής, ότι περίπου το 50% των ατόμων που υποφέρουν από στομαχικό πόνο δεν συμβουλεύεται το γιατρό του. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, οι φαρμακοποιοί να αντιμετωπίζουν συχνά άτομα που αναζητούν την ανακούφιση από τον στομαχικό πόνο.
Θα πρέπει εδώ να τονιστεί, σύμφωνα με τον κ. Κωνσταντίνο Ρόζο- BSc. MSc. MD Γαστρεντερολόγο -Ηπατολόγο στο Γαστρεντερολογικό Κέντρο Βούλας, ότι αφενός όσοι πάσχουν συχνά από στομαχικό πόνο θα πρέπει να συμβουλευτούν τον γιατρό τους, αφετέρου, οι γιατροί να προτείνουν τα σπασμολυτικά εκείνα που  δρουν απευθείας στον πόνο και δεν καλύπτουν τα συμπτώματα για άμεση ανακούφιση του πάσχοντα και αμέσως μετά να κάνουν τις απαραίτητες διαγνωστικές εξετάσεις».

Τα  αποτελέσματα αυτής  της νέας  έρευνας  συμφωνούν σχεδόν απόλυτα και με αντίστοιχη έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην χώρα μας σε τυχαίο αντιπροσωπευτικό δείγμα πληθυσμού.

Ειδικότερα, η  μελέτη έδειξε ότι το 13% του Ελλήνων υποφέρουν έστω και μία φορά από ένα επώδυνο  σύμπτωμα του γαστρεντερολογικού, με συχνότερα αναφερόμενα συμπτώματα να είναι η κοιλιακή δυσφορία, το φούσκωμα ή και το πρήξιμο ( 9%). Τις περισσότερες φορές ( 62%) το σύμπτωμα  θεραπεύεται με τηλήψη κάποιας φαρμακευτικής ουσίας. Το ποσοστό αυτό μεγαλώνει σημαντικά (83%) στις ηλικίες 25-34 ετών.

Ωστόσο, τα άτομα που συμμετείχαν στην έρευνα και είχαν συζητήσει το πρόβλημά τους με φίλους ή είχαν ζητήσει βοήθεια από κάποιο φαρμακοποιό ή γιατρό ήξεραν ότι η πραγματική ανακούφιση προέρχεται από τη υοσκιναμίνη. Η αρχή δράση του σκευάσματος είναι τα 15 λεπτά από την λήψη.

Για το λόγο αυτό, όπως έδειξε και η έρευνα, η  ίδια φαρμακευτική ουσία είναι αυτή που χρησιμοποιείται περισσότερο από τους πάσχοντες  για την αντιμετώπιση επώδυνων σπασμών που οφείλονται σε λειτουργικές διαταραχές του γαστρεντερικού (ευερέθιστο έντερο, πυλωρόσπασμος, καρδιόσπασμος).

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο