Ο χυμός γκρέιπφρουτ βελτιώνει τη δράση αντικαρκινικού φαρμάκου
Πηγή: health.in.gr
Ο χυμός του γκρέιπφρουτ βελτιώνει την χρήση της αντικαρκινικής δραστικής ουσίας ραπαμυκίνη, αποφαίνεται αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Clinical Cancer Research.
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Σικάγο διαπίστωσαν ότι ένα ποτήρι χυμός γρκέιπφρου βελτιώνει την πρόσληψη της ραπαμυκίνης από τον οργανισμό και τελικά μπορεί να επιτευχθεί μείωση της δόσης κατά το ένα τρίτο, επιτυγχάνοντας όμως το αποτέλεσμα μιας πλήρους δοσολογίας.
Η μειωμένη δόση της ραπαμυκίνης σημαίνει ότι οι ασθενείς έχουν και λιγότερες παρενέργειες. Αν ο ίδιος μηχανισμός αποδειχθεί λειτουργικός και σε άλλα αντικαρκινικά φάρμακα, ενδεχομένως να αλλάξει η συνταγογράφηση των αντικαρκινικών θεραπειών με ότι αυτό σημαίνει σε επίπεδο κόστους αλλά και παρενεργειών.
Οι ερευνητές με επικεφαλής τον Δρ Έζρα Κοεν χαλιναγώγησαν τις φαρμακολογικές ιδιότητες που κάνουν τον χυμό του γκρέιπφρουτ τόσο αποτελεσματικό όταν λαμβανόταν μαζί με την αντικαρκινική θεραπεία.
Ο χυμός του γκρέιπφρουτ αναστέλλει συγκεκριμένα ένζυμα στα εντερικά τοιχώματα που κατά τα άλλα θα επιβράδυναν την είσοδο των φαρμάκων στην αιματική κυκλοφορία.
Με την αναστολή των ενζύμων, τα φάρμακα κινούνται ταχύτερα και πιο ελεύθερα μέσα στο αίμα πυροδοτώντας επικίνδυνη και τοξική αύξηση των επίπεδων πολλών φαρμάκων (περιλαμβάνομένων των στατίνων, της μεθαδόνης, της ραπαμυκίνης, αλλά και ψυχιατρικών σκευασμάτων).
Όπως συμβαίνει με πολλά ισχυρά φάρμακα, η ραπαμυκίνη έχει παρενέργειες. Σε δόσεις άνω των 45 mg την εβδομάδα, προκαλεί σοβαρά γαστρεντερικά προβλήματα, όπως ναυτία και διάρροια.
Ο Δρ Κοεν συγκρότησε ομάδα 138 ατόμων με ανίατους καρκίνους για να καθορίσει την βέλτιστη δόση. Το ένα τρίτο πήρε μόνο ραπαμυκίνη, ένα άλλο ένα τρίτο πήρε ραπαμυκίνη μαζί με 226 γραμμάρια χυμό γκρέιπφρουτ και οι υπόλοιποι πήραν ραπαμυκίνη συνδυαστικά με κετοκοναζόλη, η οποία αυξάνει την απορρόφηση της πρώτης από τον οργανισμό.
Η άριστη αντικαρκινική δόση για εκείνους που πήραν μόνο ραπαμυκίνη ήταν περίπου 90 mg την εβδομάδα. Όσοι ήπιαν και χυμό γκρέιπφρουτ χρειάζονταν μόνο 25-35 mg ανά εβδομάδα.
Η ομάδα που πήρε κετοκοναζόλη χρειαζόταν μόλις 16 mg ραπαμυκίνης την εβδομάδα. Αλλά ο χυμός γκρέιπφρουτ κρίθηκε ανώτερος δεδομένου ότι φυσικός, μη τοξικός αλλά και οικονομικός.
«Έχουμε στη διάθεσή μας έναν παράγοντα που μπορεί να αυξήσει σημαντικά την βιο-διαθεσιμότητα και να μειώσει τη συνταγογράφηση πολλών φαρμάκων», τονίζεται στα συμπεράσματα της μελέτης.
Το μόνο μειονέκτημα του γκρέιπφρουτ είναι η πρόγνωση της επίδρασής του. Η ακριβής δόσης της ραπαμυκίνης με την χρήση κετοκοναζόλης ορίστηκε στα 16 mg, ενώ με το γκρέιπφρουτ υπήρξε διακύμανση. Αυτό αποδίδεται στη δομή του χυμού η οποία είναι λιγότερο ακριβής από αυτή ενός φαρμάκου.
Οι ερευνητές πιστεύουν πάντως ότι περαιτέρω μελέτη των ενζύμων θα τους βοηθήσει να καθορίσουν με ακρίβεια πόσο καλά μπορεί να ανταποκριθεί ο οργανισμός του καρκινοπαθή στην φαρμακευτική αγωγή συνδυαστικά με τον χυμό γκρέιπφρουτ.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου