Προϊόντα μελιού στη θεραπεία του βραδινου βήχα σε παιδιά
του Παναγιώτη Ζαρογουλίδη
φαρμακοποιου ΜΒΑ
Το μέλι είναι πιο αποτελεσματικό από το εικονικό φάρμακο (placebo) για τον έλεγχο του βραδινού βήχα στα παιδιά με λοιμώξεις του ανωτέρου αναπνευστικού (Λ.Α.Α.), σύμφωνα με τα αποτελέσματα νεότερης τυχαιοποιημένης μελέτης που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Pediatrics στις 6 Αυγούστου 2012.
Ο παγκόσμιος οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ.) συστήνει το μέλι ως θεραπεία του νυκτερινού βήχα στα παιδιά με λοίμωξεις ανωτέρου αναπνευστικού. Ενώ σε προηγούμενες μελέτες είχε χρησιμοποιηθεί ένας μόνο τύπος μελιού ή δεν ήταν τυχαιοποιημένες, στη συγκεκριμένη μελέτη σε παιδιά με Λ.Α.Α και βραδινό βήχα δόθηκαν είτε 1 από 3 διαφορετικά προϊόντα μελιού είτε placebo 30 λεπτά πριν τη νυχτερινή κατάκλιση, βασιμένοι σε ένα διπλό τυχαιοποιημένο σχέδιο.
Η πρωτεύουσα αξιολόγηση αφορούσε την υποκειμενική αλλαγή στη συχνότητα του βήχα. Η δευτερογενής αξιολόγηση αφορούσε τη σοβαρότητα του βήχα, την επίδραση του βήχα στον υπνο του παιδιού και του γονέα και τη συνδιασμένη βαθμολογία πριν και μετά την ερευνητική παρεμβαση.
Ο Herman Avner Cohen, MD, από την Παιδιατρική Κλινική της Petach Tikva του Ισραήλ και οι συνεργάτες του, συνέκριναν βαθμολογίες συμπτωμάτων για κάθε ομάδα δείγματος πριν και μετά την παρέμβαση και ανακάλυψαν, ότι και οι 3 ομάδες ασθενών που έλαβαν προϊόντα διαφορετικού τύπου μελιού έδειξαν σημαντικη βελτίωση σε συγκριση με εκείνους τους ασθενείς που έλαβαν θεραπεία εικονικού φαρμακου, ενώ δεν αναδείχθηκαν σημαντικές διαφορές μεταξύ των 3 τύπων μελιού.
«Τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης έδειξαν ότι κάθε ένα από τους 3 τύπους προϊόντων μελιού (ευκάλυπτος, εσπεριδοειδή, και Labiatae) ήταν πολύ πιο αποτελεσματικός από το εικονικό φάρμακο για τη θεραπεία και τη βελτίωση όλων των συμπτωμάτων που σχετίζονται με το νυκτερινό βήχα, τον ύπνο του παιδιού και του γονέα», γράφουν οι συντάκτες.
Στην μελέτη έλαβαν μέρος 300 παιδιά με Λ.Α.Α ηλικίας από 1 έως 5 ετών, για το διάστημα από τον Ιανουάριο του 2009 εως τον Δεκέμβριο του 2009 που παρακολουθήθηκαν σε 1 από τις 6 γενικές παιδιατρικές κλινικές. Οι ασθενείς ήταν επιλέξιμοι εαν παρουσίαζαν στα πλαίσια μιας λοίμωξης του Ανωτέρου αναπνευστικού συμπτωματα νυχτερινου βήχα ενώ αποκλείστηκαν τα περιστατικά με ασθμα πνευμονία λαρυγγοτραχειοβρογχίτιδας ιγμορίτιδας και/ή με αλλεργική ρινίτιδα. Ασθενείς που είχαν χρησιμοποιήσει κάποιο φάρμακο ή μέλι για την ανακούφιση από τα συμπτώματα στις προηγούμενες 24 ώρες, αποκλείστηκαν επίσης.
Από τους 300 ασθενείς που συμμετείχαν, 270 (89,7%) ολοκλήρωσαν την μελέτη νύχτας. Η μέση ηλικία των παιδιών αυτών ήταν 29 μήνες (εύρος, 12 - 71 μήνες). Δεν υπήρχε σημαντική διαφορά ηλικίας μεταξύ των ομάδων θεραπείας. Σύχνότητα σοβαρότητα ήταν επίσης παρόμοια σε όλες τις 4 ομάδες θεραπείας.
Οι ανεπιθύμητες ενέργειες που αναφέρθηκαν από 5 ασθενείς και περιελαμβαναν πόνο στο στομάχι, ναυτία, έμετο και δεν διέφεραν σημαντικά μεταξύ των ομάδων.
Οι συγγραφείς αναγνωρίζουν τους περιορισμούς της μελέτης, συμπεριλαμβα-νομένου και του υποκειμενικού χαρακτήρα της έρευνας και το γεγονός ότι η περίοδος παρέμβασης περιορίστηκε σε μία μόνο δόση.
"Με βάση τα ευρήματά μας, το μέλι μπορεί να προσφέρεται ως εναλλακτική θεραπεία για τα παιδιά άνω του 1 έτους της ηλικίας τους," σημειώνει ο δρ Κοέν και οι συνεργάτες του.
Πηγές
www.medscape.com
www.pediatrics.com
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου