Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Η καθημερινή χρήση ασπιρίνης μειώνει τη θνησιμότητα από καρκίνο


Τα αποτελέσματα μιας νεότερης μελέτης που παρακολούθησε την καθημερινή χρήση της ασπιρίνης στην πρόληψη θανάτου από καρκίνο είναι άκρως ενθαρυντικά.

Εντούτοις, παραμένουν ερωτήματα σχετικά με το μέγεθος του πιθανού οφέλους, οπως δηλώνει ο επικεφαλής συγγραφέας Eric J. Jacobs, MD, από την Αμερικανική Εταιρεία Καρκίνου (ACS) στην Ατλάντα, Γεωργία, 

δηγηθήκαμε να κάνουμε τη μελέτη, διότι με μια πρόσφατη ανάλυση συγκεντρωμένων αποτελεσμάτων από υπάρχουσες τυχαιοποιημένες μελέτες αναφορικά με την καθημερινή λήψη ασπιρίνης στην πρόληψη των αγγειακών συμβάντων, παρατηρήθηκε μια εκτιμώμενη μείωση κατά 37% της θνησιμότητας από καρκίνο μεταξύ εκείνων που έκαναν χρήση ασπιρίνης για 5 ή περισσότερα έτη [Lancet το 2012.? 379:1602-1612], "είπε ο Δρ Jacobs.



"Αλλά η αβεβαιότητα παραμένει σχετικά με το πόσο η καθημερινή χρήση ασπιρίνης μπορεί να μειώσει την θνησιμότητα από καρκίνο. Το μέγεθος αυτής της συγκεντρωτικής ανάλυση ήταν περιορισμένο, και 2 πολύ μεγάλες τυχαιοποιημένες μελέτες της ασπιρίνης με χορήγηση ημέρα παρά ημέρα δεν έδειξαν καμία επίδραση στη συνολική θνησιμότητα του καρκίνου», εξήγησε.

Για να διευκρινιστεί το κατά πόσο η καθημερινή χρήση ασπιρίνης μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο από θανατηφόρο καρκίνο, ο Δρ Jacobs και οι συνεργάτες του ανέλυσαν στοιχεία από 100.139 κυρίως ηλικιωμένους συμμετέχοντες στην πρόληψη του καρκίνου Μελέτη Cancer Prevention Study II Nutrition Cohort, που ανέφεραν τη χρήση ασπιρίνης σε ερωτηματολόγια.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στις 10 Αυγούστου στον ιστότοπο του περιοδικό Journal of the National Cancer Institute.

Οι συμμετέχοντες, οι οποίοι δεν είχαν καρκίνο στην αρχή της μελέτης, παρακολουθήθηκαν για διάστημα έως 11 ετών.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η καθημερινή χρήση ασπιρίνης συσχετίστηκε με περίπου 16% μείωση του συνολικού κινδύνου θνησιμότητας από καρκίνο, τόσο μεταξύ των ατόμων που ανέφεραν καθημερινή λήψη ασπιρίνης για τουλάχιστον 5 χρόνια και μεταξύ εκείνων που ανέφεραν μια πιο περιορισμένη χρήση.

Η μείωση της συνολικής θνησιμότητας του καρκίνου οδηγήθηκε από μια μείωση της τάξης του 40% για τους καρκίνους του γαστρεντερικού σωλήνα (όπως του οισοφάγου, του στομάχου και του παχέος εντέρου) και με μείωση περίπου 12% για τους καρκίνους έξω από το γαστρεντερικό σωλήνα.

Είναι πολύ νωρίς για να συστήσει κανείς ασπιρίνη για την πρόληψη του καρκίνου

"Παρά το γεγονός ότι πρόσφατα στοιχεία σχετικά με τη χρήση της ασπιρίνης και του καρκίνου είναι ενθαρρυντικό, είναι ακόμα πρόωρο να συστήσει ότι οι άνθρωποι πρέπει ν’ αρχίσουν να λαμβάνουν ασπιρίνη ειδικά για την πρόληψη του καρκίνου," είπε ο Δρ Jacobs.

"Ακόμα και χαμηλή δόση ασπιρίνης μπορεί να αυξήσει σημαντικά τον κίνδυνο σοβαρής αιμορραγίας από το γαστρεντερικό. Οι αποφάσεις σχετικά με τη χρήση ασπιρίνης θα πρέπει να γίνονται σταθμίζοντας τους πιθανούς κινδύνους με τα οφέλη στα πλαίσιο του ιατρικού ιστορικού του κάθε ατόμου, καθώς και κάθε απόφαση θα πρέπει να λαμβάνεται μόνο σε συνεννόηση με επαγγελματίες υγείας ", εξήγησε.

Πρόσθεσε ότι οι επιτροπές εμπειρογνωμόνων που αναπτύσουν κατευθυντήριες οδηγίες, θα εκτιμήσουν το σύνολο των αποδεικτικών σχετικά με τους κινδύνους και τα οφέλη κατά την ενημέρωσή τους.

"Ελπίζω ότι αυτή η μελέτη και άλλων πρόσφατες πολλά υποσχόμενες έρευνα για την ασπιρίνη, θα οδηγήσουν σε μελέτες που εξετάζουν πολύ προσεκτικά την καθημερινή χρήση της ασπιρίνης για μεγάλο χρονικό διάστημα για να κατανοήσουν καλύτερα τα αποτελέσματα της ασπιρίνης για συγκεκριμένες μορφές καρκίνου," είπε ο Δρ Jacobs.

Σε ένα συνοδευτικό κύριο άρθρο του John A. Baron, MD, της Ιατρικής Σχολής στο Chapel Hill του Πανεπιστήμιου της Βόρειας Καρολίνας,, γράφει ότι "συνολικά, η καλά σχεδιασμένη μελέτη ACS είναι μια ηχώ των άλλων στοιχείων αναφορικά με την θνησιμότητα του καρκίνου και την ασπιρίνη και όχι μια ηχηρή επιβεβαίωση. "

Η «μεγάλη εικόνα» σχετικά με τη χρήση ασπιρίνης και του καρκίνου είναι «πολύ θετική», σημείωσε. "Το φάρμακο μειώνει σαφώς την επίπτωση και τη θνησιμότητα από καρκίνο του γαστρεντερικού σωλήνα, και μπορεί να επηρεάζει το ίδιο άλλους τύπους καρκίνου. Αυτό είναι συναρπαστικό:.. Απλώς η λήψη ενός χαπιού μπορεί να αποτρέψει την εμφάνιση του καρκίνου και θανάτου από καρκίνο"

Ωστόσο, όπως ο Δρ Jacobs, Δρ Baron εφιστά την προσοχή όσον αφορά την ευρεία σύσταση για χρήση ασπιρίνης για την πρόληψη του καρκίνου.

Ακριβώς επειδή η ασπιρίνη είναι αποτελεσματική ", δεν σημαίνει ότι αναγκαστικά θα πρέπει να χρησιμοποιείται. Η ασπιρίνη είναι ένα πραγματικό φάρμακο, με σαφή τοξικότητα. Όπως και για κάθε προληπτική παρέμβαση, τα οφέλη πρέπει να σταθμιστούν σε σχέση με τους κινδύνους, ιδίως όταν οφέλη καθυστερούν, ενώ οι κίνδυνοι όχι ", γράφει.

Πηγή
www.medscape.com

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο