Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Νέο φάρμακο για τη χοληστερόλη



Tο καινούργιο φάρμακο απενεργοποιεί ένα βασικό γονίδιο που παράγει μια πρωτεΐνη, η οποία εμποδίζει τον οργανισμό να απαλλαγεί από τη χοληστερόλη με φυσικό τρόπο.
Τέλος στα προβλήματα που συχνά προκαλούν τα φάρμακα για τη χοληστερόλη υπόσχεται να βάλει ένα νέο χάπι, το οποίο





σύμφωνα με τους επιστήμονες που το ανέπτυξαν δεν θα προκαλεί παρενέργειες.
Όπως αναφέρεται στην επιστημονική έκθεση, το καινούργιο φάρμακο απενεργοποιεί ένα βασικό γονίδιο που παράγει μια πρωτεΐνη, η οποία εμποδίζει τον οργανισμό να απαλλαγεί από τη χοληστερόλη με φυσικό τρόπο.
Οι επιστήμονες κατάφεραν να φτιάξουν το συγκεκριμένο χάπι χρησιμοποιώντας μικρά τμήματα του RNA, τα οποία ενεργοποιούν εκ νέου αυτόν τον μηχανισμό του οργανισμού.
Μάλιστα, οι δοκιμές που έγιναν σε πιλοτική μελέτη, έδειξαν ότι τα άτομα που το δοκίμασαν παρουσίασαν μείωση της «κακής» χοληστερόλης LDL από 40% έως 57%.
Στη μελέτη συμμετείχαν 32 εθελοντές, ηλικίας από 18 έως 65 ετών, οι οποίοι εμφάνιζαν μέτρια έως ελαφρώς αυξημένα επίπεδα της χοληστερόλης LDL.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, το νέο φάρμακο, που φέρει την ονομασία ALN-PCS, είναι εξίσου αποτελεσματικό με τις στατίνες και δεν παρουσιάζει τις συνήθεις παρενέργειες, όπως μυϊκούς πόνους και κενά μνήμης.
Επίσης, αναμένεται να βοηθήσει τους ασθενείς που δεν ανταποκρίνονται στις στατίνες, αλλά και εκείνους που αναγκάζονται να τις διακόψουν ακριβώς επειδή δεν αντέχουν τις παρενέργειες.
Πρόσφατο δημοσίευμα της Daily Telegraph αναφέρει ότι οι επιστήμονες θεωρούν το νέο φάρμακο θαυματουργό, καθώς θα μειώσει το ποσοστό θνησιμότητας εξαιτίας των καρδιολογικών προβλημάτων.
Επισημαίνουν ωστόσο ότι είναι απαραίτητο να πραγματοποιηθούν περισσότερες και μεγαλύτερες έρευνες, προκειμένου να διαπιστωθεί ότι το φάρμακο είναι ασφαλές και έπειτα από μακροχρόνια χορήγηση, τόσο σε άτομα που παρουσιάζουν αντίσταση στις στατίνες, όσο και στους υπόλοιπους ασθενείς που μπορούν να ακολουθήσουν μια τέτοια θεραπεία κανονικά.

Πηγή: naftemporiki.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο