Φάρμακα στο πρίσμα της υγείας και της οικονομίας


  Τις προάλλες επισκέφθηκα ένα φαρμακείο στη Νέα Σμύρνη προκειμένου να αγοράσω παυσίπονα. Ο πονοκέφαλος ήταν έντονος. Ζήτησα από τη φαρμακοποιό σκεύασμα σε μορφή αναβραζόντων δισκίων επειδή έχουν πιο γρήγορη δράση. Η φαρμακοποιός μού τα έδωσε λέγοντάς μου ότι θα πρέπει να πιω πολύ νερό. «Αν μπορείς να πιεις μαζί με μία ταμπλέτα ακόμη και... ένα λίτρο νερό καλό, θα σου κάνει» μου τόνισε. Την κοίταξα απορημένη. «Υπάρχει κίνδυνος να μείνουν ουσίες στους νεφρούς. Γι' αυτό καλό είναι να πίνουμε πολύ νερό» μου εξήγησε.

  Από την ώρα που ξεκίνησε


ο διάλογος για την απελευθέρωση των Μη Υποχρεωτικώς Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων (ΜΥΣΥΦΑ) και τη διάθεσή τους στα σουπερμάρκετ, αναφέρω παντού το παραπάνω παράδειγμα. Αναρωτιέμαι αν θα έχουν τις γνώσεις οι υπάλληλοι των πολυκαστημάτων ώστε να μας ενημερώνουν για τα προβλήματα που ενδέχεται να προκληθούν από την κατανάλωση κάποιου φαρμακευτικού σκευάσματος. Διότι για ένα έχω πεισθεί, μιλώντας πάντοτε με ειδικούς επιστήμονες, όχι απαραιτήτως φαρμακοποιούς: ότι δεν υπάρχει φαρμακευτικό σκεύασμα αθώο. Πώς μπορεί να είναι αθώες οι χημικές ουσίες; Όταν τις λαμβάνουμε σωστά, καθ' υπόδειξη των ειδικών, βελτιώνουν την υγεία μας και το επίπεδο ζωής μας. Οταν όμως τις λαμβάνουμε όχι με το σωστό τρόπο, μπορούν ακόμη και να μας σκοτώσουν.

Οσο για τους ισχυρισμούς μέρους της τωρινής κυβέρνησης και τις προσδοκίες μελών προηγούμενων κυβερνήσεων, ότι θα πέσουν οι τιμές των προϊόντων αυτών λόγω του υγιούς ανταγωνισμού, έχω να παρατηρήσω τα ακόλουθα:

-  Το φάρμακο στην Ελλάδα είτε πρόκειται για ΜΥΣΥΦΑ είτε για... ΣΥΦΑ (συνταγογραφούμενο), είναι διατιμημένο προϊόν. Αν η κυβέρνηση θέλει να απελευθερώσει τις τιμές στα ΜΥΣΥΦΑ, δεν σημαίνει απαραιτήτως ότι πρέπει να επιτρέψει την πώλησή τους από τα σουπερμάρκετ. Μπορεί -αν θέλει- να ρίξει τις τιμές ή -για να είμαστε ακριβείς- να απελευθερώσει τις τιμές ούτως ή άλλως. Άλλωστε τα φαρμακεία στην Ελλάδα -11.000 στον αριθμό- κινδυνεύουν να είναι περισσότερα από τα σουπερμάρκετ και αρκετά απ' αυτά ανοίγουν πλέον και τα Σάββατα ως τις 11 το βράδυ, τη στιγμή που τα σουπερμάρκετ κλείνουν στις 8 μ.μ. Τις δε Κυριακές τα σουπερμάρκετ είναι κλειστά. Τα διημερεύοντα φαρμακεία ανοιχτά. 
-  Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι θέλει κατ' αυτόν τον τρόπο να ρίξει τις τιμές των ΜΥΣΥΦΑ. Η σωστή έκφραση είναι να απελευθερώσει τις τιμές, δηλαδή να ρυθμίζονται οι τιμές από την αγορά. Αυτό δεν σημαίνει, κατ' ανάγκη, μείωση. Άλλωστε υπάρχει το παράδειγμα του γάλακτος πρώτης βρεφικής ηλικίας. Αποδεικνύεται σήμερα -περίπου δύο χρόνια μετά τη διάθεσή τους στα σουπερμάρκετ- ότι οι τιμές των προϊόντων αυτών δεν μειώθηκαν, παρ' ότι θεωρητικά θα 'πρεπε. Κάνοντας μια μικρή έρευνα αγοράς στα σουπερμάρκετ και στα φαρμακεία διαπιστώσαμε ότι οι τιμές παραμένουν περίπου οι ίδιες. Μάλιστα, οι τιμές ορισμένων προϊόντων στα φαρμακεία είναι χαμηλότερες από αυτές των σουπερμάρκετ. Επίσης, το 2011 -πριν από τη διάθεσή τους και από τα σουπερμάρκετ- ορισμένα γάλατα πρώτης βρεφικής ηλικίας ευρείας κυκλοφορίας ήταν ελάχιστα φθηνότερα σε σχέση με σήμερα.

   Αν δούμε το θέμα καθαρά λογιστικά και αναπτυξιακά, ο λόγος είναι ισχυρός ένθεν κακείθεν. Το φάρμακο όμως έχει να κάνει πρωτίστως με τη δημόσια υγεία. Ας μην τα ισοπεδώσουμε όλα σε αυτή τη χώρα...
Φυντανίδου Έλενα
Πηγή : www.tovima.gr
Για πρόσβαση σε όλα άρθρα της :http://www.tovima.gr/feed/editors/?edid=2559

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Παραγωγικός και ξηρός βήχας της Αναστασίας Γκίκα