Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Σουηδία: Mόνο στα φαρμακεία η παρακεταμόλη

Σε συνέχεια των προβληματισμών στο Ισραήλ και της επιβολής πώλησης της παρακεταμόλης με καθεστώς BTC (Behind thw Counter) έρχεται η σειρά της Σουηδίας να επιβάλλει τον εν λόγω περιορισμό Ο λόγος είναι η αύξηση του αριθμού των δηλητηριάσεων κατά τα τελευταία χρόνια, όπου μπορεί κανείς να δει μια συσχέτιση με την αυξημένη προσβασιμότητα, σύμφωνα με την ΜΡΑ. Από το Νοέμβριο του 2009, που η παρακεταμόλη πωλείται εκτός φαρμακείων, και κατά την περίοδο 2006-2013, ο αριθμός των κλήσεων στο Κέντρο Δηλητηριάσεων για δηλητηρίαση από παρακεταμόλη είναι περίπου 4.400



Η πρόταση αφορά μόνο τα δισκία με παρακεταμόλη. Ακεταμινοφαίνη, για παράδειγμα σε υγρή μορφή, δισκία και αναβράζοντα δεν επηρεάζονται.

Η παρακεταμόλη είναι ένα από τα πιο κοινά παυσίπονα της Σουηδίας και πωλούνται OTC κάτω από τα διάσημα ονόματα όπως Panadol, Pamol και Alvedon.Χρησιμοποιείται σωστά, είναι ένα ασφαλές φάρμακο, αλλά σε υπερδοσολογία είναι ένας κίνδυνος πολύ σοβαρών παρενεργειών που μπορεί να οδηγήσει σε ηπατική βλάβη ή θάνατο.

Ο αριθμός των κλήσεων προς το Κέντρο Δηλητηριάσεων (GIC) από το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης, το οποίο μπορεί να συνδέεται με μεμονωμένους ασθενείς που είχαν εισαχθεί στο νοσοκομείο λόγω δηλητηρίασης ακεταμινοφαίνη, αυξήθηκε από 529 το 2006 σε 1.161 το 2013, η τάση αυτή θα συνεχιστεί και το 2014.



«Πιστεύουμε ότι υπάρχουν λόγοι για να περιορίσει τη διαθεσιμότητα της παρακεταμόλης για την προστασία της δημόσιας υγείας», λέει ο Anders Carlsten στο MPA σε ένα δελτίο τύπου.


"Ταμπλέτες παρακεταμόλης αντιπροσωπεύουν περισσότερες περιπτώσεις δηλητηρίασης, η οποία είναι ο λόγος που περιορίζουν την πρόσβαση στη διατύπωση," δήλωσε ο Anders Carlsten.

Οι κατασκευαστές φαρμάκων δίνεται τώρα η ευκαιρία να υποβάλουν τις παρατηρήσεις τους σχετικά με την πρόταση.

    Το GreekOtc σε παλαιότερο άρθρο του, που έφτασε και στην βουλή των Ελλήνων, προχώρησε σε εκτενή ανάλυση αναφορικά με του κινδύνους που ελοχεύει η αλόγιστη χρήση που προκύπτει από την απελευθέρωση της πώλησης των ΜηΣυ.Φα στα SM.



Πηγή: http://www.farmakopoioi.blogspot.gr/2014/08/m.html


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο