Κάθε 8 λεπτά ένα παιδί λαμβάνει λάθος δόση στα φαρμακα
Ένα παιδί λαμβάνει το λάθος φάρμακο ή τη λάθος δόση κάθε οκτώ λεπτά στις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη.
Σχεδόν σε 700.000 παιδιά κάτω των 6 ετών, εντοπίστηκε κάποιο σφάλμα στην εξωνοσοκομειακή φαρμακευτική αγωγή μεταξύ 2002 και 2012. Από αυτά τα επεισόδια, το ένα τέταρτο των παιδιών ήταν κάτω του ενός έτους. Στη μελέτη διαπιστώθηκε ότι καθώς η ηλικία των παιδιών μειωνόταν, παρατηρήθηκε αύξηση της πιθανότητας σφάλματος.
Σχεδόν σε 700.000 παιδιά κάτω των 6 ετών, εντοπίστηκε κάποιο σφάλμα στην εξωνοσοκομειακή φαρμακευτική αγωγή μεταξύ 2002 και 2012. Από αυτά τα επεισόδια, το ένα τέταρτο των παιδιών ήταν κάτω του ενός έτους. Στη μελέτη διαπιστώθηκε ότι καθώς η ηλικία των παιδιών μειωνόταν, παρατηρήθηκε αύξηση της πιθανότητας σφάλματος.
Αν και το 94% των λαθών δεν απαιτούσαν ιατρική περίθαλψη, τα σφάλματα οδήγησαν σε 25 θανάτους και περίπου 1.900 κρίσιμες εισαγωγές επείγουσας φροντίδας, σύμφωνα με τη μελέτη.
"Ακόμη και οι πιο ευσυνείδητοι γονείς κάνουν λάθη», είπε ο επικεφαλής συγγραφέας δρ Huiyun Xiang, διευθυντής του Κέντρου για την Αντιμετώπιση Παιδικού Τραύματος και Έρευνας στο Νοσοκομείο Παίδων Nationwide στο Columbus, Οχάιο.
Αυτή η ευσυνειδησία μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε ένα από τα πιο κοινά σφάλματα: σε πάνω από το ένα τέταρτο από αυτά τα λάθη το παιδί λαμβάνει τη συνταγογραφούμενη δοσολογία δύο φορές.
"Ένας φροντιστής μπορεί να δώσει σε ένα παιδί μια δόση, και στη συνέχεια ένας δεύτερος φροντιστής, ο οποίος δεν γνωρίζει για την χορήγηση της πρώτης δόσης και θέλει να βεβαιωθεί ότι το παιδί έλαβε τη σωστή ποσότητα του φαρμάκου, μπορεί να δώσει στο παιδί μια δόση επίσης », είπε ο Xiang.
Άλλοι λόγοι για τα λάθη που περιλαμβάνουν εσφαλμένη μέτρηση της δόσης ή υπέρ-συνταγογράφηση κάποιων φαρμάκων, είπε.
Ο Xiang και οι συνεργάτες του ανέλυσαν όλα τα σφάλματα αναφορικά με τα φάρμακα που αναφέρθηκαν στο Εθνικό Σύστημα δεδομένων Δηλητηριάσεων για όλα τα παιδιά κάτω των 6 ετών, κατά τη διάρκεια της περιόδου μελέτης. Τα ευρήματά τους δημοσιεύθηκαν στο διαδίκτυο στις 20 Οκτωβρίου στο περιοδικό Pediatrics.
Ένα άλλο κοινό χαρακτηριστικό ήταν ότι σε οκτώ στα 10 λάθη εμπλέκεται φάρμακο σε υγρή μορφή. Υπάρχουν αρκετοί πιθανοί λόγοι για αυτό, είπε ο Xiang .
"Στα μικρά παιδιά είναι πιθανότερο να χορηγηθεί φάρμακο σε υγρή μορφή παρά σε άλλες μορφές, όπως ταμπλέτες ή κάψουλες," είπε, δεδομένου ότι τα περισσότερα συνταγογραφούμενα ή over-the-counter φάρμακα για παιδιά είναι σε υγρή μορφή.
"Ένας δεύτερος λόγος είναι ότι ίσως τα υγρά να είναι δύσκολο να μετρηθούν σωστά», είπε ο Xiang. "Μερικά φάρμακα σε υγρή μορφή μετριούνται σε χιλιοστόλιτρα, άλλα σε κουταλάκια του γλυκού, ορισμένα με κύπελλα μέτρησης, μερικά με σύριγγες. Αυτό μπορεί να προκαλέσει σύγχυση στους γονείς και τους φροντιστές."
Μια άλλη μελέτη - από το τεύχος Αυγούστου της Παιδιατρικής - διαπίστωσε ότι πίσω από πολλά λάθη δοσολογίας του φαρμάκου κρύβεται η χορήγηση αυτών με κουταλάκια του γλυκού ή σούπας στα παιδιά . Οδηγίες που απαιτούσαν κουταλάκια του γλυκού ή σούπας είχαν διπλάσιες πιθανότητες εσφαλμένης χορήγησης από τους γονείς ή κάποιο άλλο φροντιστή απ ό, τι αν οι οδηγίες ήταν σε χιλιοστόλιτρα, διαπίστωσε η μελέτη .
Το σφάλμα ήταν ακόμη πιο πιθανό, αν οι γονείς είχαν χρησιμοποιήσει κουτάλι της σούπας για την μέτρηση της δόσης.
Στην παρούσα μελέτη, η ομάδα του Xiang διαπίστωσε επίσης ότι τα σφάλματα που αφορούσαν χορήγηση φαρμάκων για βήχα και κρυολόγημα ξαφνικά μειώθηκαν κατά δύο τρίτα κατά την περίοδο 2005-2012, μια βουτιά στα δεδομένα που πιθανόν να συνδέεται με δύο γεγονότα, είπε ο Xiang.
Το 2007, η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων ανακοίνωσε ότι αναθεωρεί την ασφάλεια των παιδιατρικών over-the-counter φαρμάκων για τον βήχα και το κρυολόγημα και αμέσως μετά, οι κάτοχοι αδείας απέσυραν εθελοντικά αυτά τα φάρμακα από τα ράφια για παιδιά κάτω των 2 ετών.
Λίγο αργότερα, η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής, δήλωσε ότι τα φάρμακα για τον βήχα και το κρυολόγημα δεν ήταν αποτελεσματικά σε παιδιά κάτω των 6 ετών, και ότι τα φάρμακα αυτά θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο την υγεία των μικρών παιδιών.
Μολονότι τα σφάλματα που σχετίζονταν με αυτά τα φάρμακα μειώθηκαν, ωστόσο, τα λάθη που αφορούσαν άλλα φάρμακα αυξήθηκαν κατά 37%,, αν και η μελέτη δεν εξέτασε γιατί.
"Μπορεί να σχετίζεται με την αυξημένη χρήση των αναλγητικών και αντιισταμινικά μεταξύ των νέων παιδιών," δήλωσε ο Xiang.
Στα παυσίπονα, φάρμακα για το βήχα και το κρυολόγημα εστιάζεται περίπου το ένα τέταρτο του συνόλου των σφαλμάτων που εντοπίστηκαν, ενώ σε άλλες κατηγορίες στα αντιισταμινικά παρατηρείται το 15% των λαθών και στα αντιβιοτικά περίπου 12 %.
Στα φάρμακα που προκαλούν το υψηλότερο ποσοστό νοσηλείας ή θανάτου περιλαμβάνονται μυοχαλαρωτικά, φάρμακα του καρδιαγγειακού συστήματος και ψυχικής υγείας όπως ηρεμιστικά και αντιψυχωτικά.
Λογικό συμπέρασμα της φρέσκο-δημοσιευμένης μελέτης για ακόμη μία φορά αποτελεί το γεγονός: ότι μία πλήρως απελευθερωμένη λογική διάθεσης των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων από τα Super Market αφαιρεί τη δικλείδα ασφαλείας που προσφέρει η ασφαλή διακίνηση τους από τον επιστημονικά καταρτισμένο και άμεσα προσβάσιμο φαρμακοποιό της γειτονιάς .
Επιμέλεια Πάνος Ζαρογουλίδης
Φαρμακοποιός, ΜΒΑ
Πηγή: http://www.healthday.com/ Tara Haelle
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου