Ποιους εξυπηρετεί η παραχώρηση των ΜΗ. ΣΥ. ΦΑ. στα σουπερμάρκετ;

Τα ΜΗ. ΣΥ.ΦΑ. (μη συνταγογραφούμενα φάρμακα) μπορεί να μην αποζημιώνονται από τα ασφαλιστικά ταμεία, αλλά δεν παύουν να είναι φάρμακα. Χημικές ουσίες, δηλαδή, με ένα τεράστιο εύρος δράσης στον άνθρωπο, ανά κάθε σκεύασμα. Από την θεραπευτική δράση για την ίαση της πάθησης του, μέχρι τις ανεπιθύμητες ενέργειες, τις αλληλεπιδράσεις και την υπερδοσολογία που μπορεί να οδηγήσει στην δηλητηρίαση ή/και το θάνατο.

Ολα κρί­νο­νται από τη δο­σο­λο­γία τους, καθώς και τη συ­νυ­πάρ­χου­σα φυ­σι­κή κα­τά­στα­ση και φαρ­μα­κευ­τι­κή αγωγή του κάθε ασθε­νούς. Η χο­ρή­γη­σή τους, οπότε από μη κα­τάλ­λη­λα εξει­δι­κευ­μέ­νο προ­σω­πι­κό απο­τε­λεί σο­βα­ρό κίν­δυ­νο για την υγεία. Στις ΗΠΑ η δη­λή­τη­ρί­α­ση από πα­ρα­κε­τα­μό­λη ( τα γνω­στά σε όλους Depon, Panadol κτλ) απο­τε­λεί, με βάση τον FDA (Food and Drug Administration, ο αντί­στοι­χος ελ­λη­νι­κός ΕΟΦ) τη νού­με­ρο ένα πηγή δη­λη­τη­ριά­σε­ων. Και έχει δοθεί η οδη­γία στις εται­ρί­ες, να μειω­θεί η ελεύ­θε­ρη πρό­σβα­ση των ασθε­νών σε αυτά τα σκευά­σμα­τα. Ενώ από φέτος στη Σου­η­δία απα­γο­ρεύ­ε­ται η ελεύ­θε­ρη πώ­λη­ση τους.

Αρα μάλ­λον δεν εξυ­πη­ρε­τεί την υγεία…


Μήπως την οι­κο­νο­μία;

Υπάρ­χει η γε­νι­κευ­μέ­νη αντί­λη­ψη, ότι ο αντα­γω­νι­σμός οδη­γεί σε μεί­ω­ση των τιμών. Αρα και σε εξυ­πη­ρέ­τη­ση της «τσέ­πης» του κα­τα­να­λω­τή.

Μέγα σφάλ­μα καθώς μέχρι και ο ΟΟΣΑ με έκ­θε­σή του έχει πα­ρα­δε­χθεί, ότι, όπου υπήρ­ξε απε­λευ­θέ­ρω­ση, οι τιμές αυ­ξή­θη­καν.

Στην Ελ­λά­δα, όσα φάρ­μα­κα μπαί­νουν στη λίστα με τα μη απο­ζη­μειού­με­να από τα ασφα­λι­στι­κά τα­μεία ακρι­βαί­νουν, για να μπο­ρεί να εναρ­μο­νί­ζε­ται η τιμή τους με τις υπό­λοι­πες χώρες της Ευ­ρώ­πης, όπου και που­λιού­νται ακρι­βό­τε­ρα.

Χα­ρα­κτη­ρι­στι­κό είναι το πα­ρά­δειγ­μα της επί­σης γνω­στής σε όλους αντι­φλεγ­μο­νώ­δους κρέ­μας Voltaren, που με την αλ­λα­γή της από συ­σκευα­σία με λευκό κα­πά­κι (τιμή 4,99 ευρώ), σε συ­σκευα­σία με μπλέ κα­πά­κι, χωρίς καμία αλ­λα­γή στη σύ­στα­ση του προ­ϊ­ό­ντος, η τιμή της εκτι­νά­χθη­κε στά 6,61 ευρώ. Αύ­ξη­ση της τάξης του 32,5%.

Αρα μάλ­λον δεν εξυ­πη­ρε­τεί την οι­κο­νο­μία…

Μήπως τους φαρ­μα­κο­ποιούς;

Οι φαρ­μα­κο­ποιοί είναι ένα επι­στη­μο­νι­κά εξει­δευ­μέ­νο κομ­μά­τι υγειο­νο­μι­κών, που κα­τό­πιν εκ­παί­δευ­σης πα­νε­πι­στη­μια­κής βαθ­μί­δας, κα­τέ­χουν τη γνώση της δρά­σης αλλά και των ανε­πι­θύ­μη­των ενερ­γειών των φαρ­μά­κων, καθώς και της ασφα­λούς φύ­λα­ξης και δια­τή­ρη­σής τους, ώστε το κάθε προϊ­ον να φθά­νει ασφα­λές στον κάθε ασθε­νή. Κα­τέ­χουν επί­σης τη γνώση της αλ­λη­λε­πί­δρα­σης των ου­σιών με­τα­ξύ τους και μπο­ρεί με ασφά­λεια να προ­τεί­νουν, ή να απο­τρέ­ψουν από τη χο­ρή­γη­ση των συ­γκε­κρι­μέ­νων σκευα­σμά­των.

Σί­γου­ρα σαν ιδιω­τι­κός κλά­δος βιο­πο­ρί­ζε­ται από την πώ­λη­σή τους, αλλά μιας και η τιμή τους, όπως και όλων των φαρ­μά­κων κα­θο­ρί­ζε­ται από το κρά­τος έχει μια σχέση «δη­μό­σιου φορέα» με αυτά. Θα μπο­ρού­σε ίσως να γίνει ο πα­ραλ­λη­λι­σμός των απο­ζη­μιού­με­νων φαρ­μά­κων με το μισθό των δη­μο­σί­ων υπαλ­λή­λων και των μη συ­ντα­γο­γρα­φού­με­νων, άρα μη απο­ζη­μιού­με­νων από τα ασφα­λι­στι­κά τα­μεία, με τα επι­δό­μα­τα.

Πα­ρα­χώ­ρη­ση λοι­πόν κομ­μα­τιού της φαρ­μα­κευ­τι­κής ύλης σε τρί­τους ισο­δυ­να­μεί για τους φαρ­μα­κο­ποιούς σε πε­ρι­κο­πή των εσό­δων τους από αυτά. Κάτι σε πε­ρι­κο­πή των μι­σθών (λόγω π.χ. μη πλη­ρω­μής εφη­με­ριών και επι­δο­μά­των) ή των συ­ντά­ξε­ων (λόγω π.χ. πε­ρι­κο­πής εφά­παξ) κ.τ.λ.

Αρα μάλ­λον δεν εξυ­πη­ρε­τεί τους φαρ­μα­κο­ποιούς.

Ποιον τε­λι­κά λοι­πόν εξυ­πη­ρε­τεί η πα­ρα­χώ­ρη­ση των ΜΗ ΣΥ.ΦΑ. στα σου­περ­μάρ­κετ;

Μα φυ­σι­κά το κα­πι­τα­λι­στι­κό κε­φά­λαιο, ντό­πιο και ξένο. Τα μεν σου­περ­μάρ­κετ καθώς απο­κτούν ένα ακόμα με­γα­λύ­τε­ρο κομ­μά­τι ύλης αγο­ράς και με­τα­πώ­λη­σης προ­ϊ­ό­ντων. Αλλά και τις φαρ­μα­κευ­τι­κές εται­ρί­ες πα­ρα­γω­γής τους, καθώς με την αύ­ξη­ση των τιμών, αλλά και με τα δια­φό­ρα παι­χνί­δια των καρ­τέλ, που ανά και­ρούς θα δη­μιουρ­γού­νται, όπως το έχου­με δει να γί­νε­ται και στα τρό­φι­μα, θα πολ­λα­πλα­σιά­ζουν τα κέρδη τους.

Φτά­νει πιά κύριε Κου­ρου­μπλή!

Tο φάρ­μα­κο, όποιας μορ­φής και να είναι αυτό, από­ζη­μιού­με­νο ή μη δεν είναι εμπό­ρευ­μα για τα παι­χνί­δια του κε­φα­λαί­ου. Είναι αγαθό. Και θα έπρε­πε να το αντι­με­τω­πί­ζε­τε ως έτσι. Η πα­ρά­δο­σή του στα σου­περ­μάρ­κετ είναι μια κα­θα­ρά μνη­μο­νια­κή επι­τα­γή που είχε τεθεί και σε όλες τις προη­γού­με­νες κυ­βερ­νή­σεις και δεν είχαν κα­τα­φέ­ρει να το εφαρ­μό­σουν. Είναι λοι­πόν κο­ροϊ­δία και προ­δο­σία κύριε Υπουρ­γέ η εφαρ­μο­γή μνη­μο­νια­κών πο­λι­τι­κών από μια κυ­βέρ­νη­ση που εκλέ­χθη­κε για να εκ­προ­σω­πή­σει τα συμ­φέ­ρο­ντά του λαού.

Ας μην κά­νου­με το «Πρώτη φορά Αρι­στε­ρά!», πρώτη φορά αρι­στε­ρό μνη­μό­νιο.

Νίκη Λυ­κου­ριά

Για το κεί­με­νο χρη­σι­μο­ποι­ή­θη­καν ως πηγές farmakopoioi.​blogspot.​gr, www.​fsa.​gr,www.​pfs.​gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Παραγωγικός και ξηρός βήχας της Αναστασίας Γκίκα