Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Α.Σοφιανόπουλος για τα Μη Αποζημιούμενα στο διαδίκτυο: «Η εκπόρνευση του φαρμακευτικού επαγγέλματος»


Είναι και αυτό πλέον ένα από τα σημεία των καιρών, μια αριστερή κυβέρνηση, με άλλοθι τη μη μονομερή ενέργεια, είναι έτοιμη να υλοποιήσει την πώληση φαρμάκων εξ αποστάσεως. Φυσικά και ο ΕΟΦ από κοντά, παρά τη νέα επιστημονική, προοδευτική διοίκηση, παρά τη συμμετοχή φαρμακοποιού συνδικαλιστή υψηλόβαθμου στη ιεραρχία της διοίκησης του ΕΟΦ, υποτάσσεται στο όνομα του μένουμε Ευρώπη και στα ιδεολογήματα Χατζηδάκη - Άδωνη. 


Το ιστορικό με λίγα λόγια:



Χατζηδάκης – Άδωνης ενσωμάτωσαν την...




... περίφημη κοινοτική οδηγία για την εξ αποστάσεως πώληση φαρμάκων. Ο Βορίδης, λίγο πριν τη λήξη χρόνου της κυβέρνησης του και παρά την σαφώς αντίθετη κατατεθειμένη άποψη του πρόεδρου του ΠΦΣ στην νομοπαρασκευαστική επιτροπή της Βουλής, το νομοθέτησε υπό προϋποθέσεις logo και άλλων καρικατούρων ως φερετζέ επιστημονικότητας. Και τώρα που ο χρόνος λήγει και η ‘βραστή πατάτα’ έχει ξεπεράσει τους 100 βαθμούς κελσίου, ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπος για άλλη μία φορά με το γνωστό δίλημμα που ο καθηγητής Ευτύχης Μπιτσάκης ανέλυσε ανάγλυφα ήδη από τη δεκαετία του ’80: ρήξη ή ενσωμάτωση;


Σίγουρα, οι ρεαλιστές συνδικαλιστές έχουν στη φαρέτρα τους τα επιχειρήματα του αναπόφευκτου, του τρένου που τρέχει γρήγορα και πρέπει να το προλάβουμε, του Ευρωπαϊκού δρόμου και όλα τα γνωστά επιχειρήματα περί εκσυγχρονισμού και νέου φαρμακείου. 



Η κυβέρνηση πάλι από τη σκοπιά της έχει τα επιχειρήματα της αποφυγής μονομερούς ενέργειας, της σκληρής και ακηδεμόνευτης διαπραγμάτευσης, του δίνω ένα για να πάρω ένα άλλο πιο σημαντικό και όλα αυτά τα ηρωικά που ακούμε 5 μήνες τώρα.



Εγώ έχω απλά να αντιπαραθέσω οτι με την υλοποίηση της Ευρωπαϊκής αυτής οδηγίας, το δια χειρός φαρμακοποιού, η αυτοπρόσωπη παρουσία στο κατάστημα, αλλά και το ιδιοκτησιακό καθεστώς του φαρμακείου, επί της ουσίας μετατρέπονται σε νεκρό γράμμα. Όπως σε ανύπαρκτο είδωλο μετατρέπεται και ο αυτοαπασχολούμενος φαρμακοποιός. Όταν δήθεν προοδευτικοί φαρμακοποιοί συνδικαλιστές, από τους πρώην σκληρά κρίνοντες τα πεπραγμένα της συγκυβέρνησης και νυν υπέρμαχους της σημερινής κυβέρνησης, έρχονται στο ΔΣ του ΠΦΣ ως εισηγητές λεπτομερέστατων τεχνικών λειτουργίας του συστήματος πώλησης δια αποστάσεως, τότε δεν έχει χαθεί μόνο η φαρμακευτική μπάλα, απλά η πολιτική μπάλα βρίσκεται σε άλλο γήπεδο. Όταν ο διαγκωνισμός μεταξύ ΔΣ ΠΦΣ και διοίκησης του ΕΟΦ, γίνεται όχι για την ουσία του θέματος, αλλά για το ποιος θα αποκομίσει τα οικονομικά ψιχία από την περίφημη πλατφόρμα ελέγχου, τότε καθίσταται σαφές ότι δεν πρέπει να περιμένουμε απολύτως τίποτα στο χώρο μας και από τη σημερινή κυβέρνηση. Άλλωστε το υπ. Υγείας είναι το μοναδικό υπουργείο που ως ώρας, ενώ έχει υποσχεθεί τα πάντα, δεν έχει πράξει το παραμικρό ως προς την ανατροπή, έστω μιας απλής μνημονιακής πρόβλεψης των προηγούμενων κυβερνήσεων.



Η αλήθεια βέβαια είναι ότι δεν φταίει μόνο το γήπεδο και οι καιρικές συνθήκες, φταίει και η σύνθεση της ομάδας. Όταν πλην 2-3 εξαιρέσεων, όλο το υπόλοιπο 15μελες πιέζει τον πρόεδρο ασφυκτικά να αποδεχθεί την πραγματικότητα ως μοιραίο γεγονός, τότε μην περιμένετε σοβαρά αποτελέσματα από την ομάδα που θα κατέβει στο γήπεδο. Το ανέκδοτο της ιστορίας είναι πως διαγκωνιζόμαστε δήθεν όλοι μας για την υποβάθμιση της ΦΑΝΙΕ, αλλά η υλοποίηση της συγκεκριμένης νομοθετικής πρόβλεψης αυγατίζει τα κέρδη των μελών της ΦΑΝΙΕ. Το έθεσα άλλωστε και ως ερώτημα στο τελευταίο Δ.Σ. του ΠΦΣ. Τελικά το όργανο αυτό ποιο είδος φαρμακείου από τη διαστρωμάτωση των συναδέλφων της χώρας εξυπηρετεί και υπηρετεί;



Ελπίζω ο πρόεδρος να μην προσχωρήσει στο ενθουσιώδες μεν, κενό περιεχομένου δε, επιχείρημα προοπτικής 11.000 φαρμακεία – 11.000 e-shop γιατί τότε δεν θα κινδυνεύσουμε να χάσουμε απλά, αλλά θα γίνουμε και περίγελος. 



Το αποτέλεσμα της υλοποίησης της απόφασης αυτής είναι απλό και αναμενόμενο. Όλη τη σεζόν 2015-16 θα διαγκωνιστούμε, εντός φυσικά του κλάδου, για το ποιος θα πουλήσει φθηνότερο depon μανατζάροντας τόσο τους εαυτούς μας, όσο και την κοινωνία, στη λογική του φάρμακο - εμπορικό προϊόν – στοιχείο της αγοράς. Οι βιομήχανοι πάλι δεν θα έχουν την πολυπόθητη απελευθέρωση τιμής, θα αποκομίσουν όμως υπερκέρδη από το ξέφρενο στοκάρισμα φαρμακοποιών και μη παικτών, μιας και από την περίφημη πολυιδιοκτησία και την κατάργηση του 51% - 49%, ιδιοκτησιακό δεν υφίσταται. Και όταν έρθει εκείνη η ώρα, που ο Άδωνης έχει ορίσει ως την 31.12.2016, και οι τιμές απελευθερωθούν στη χονδρική, οι τότε προσαρμογή στα Ευρωπαϊκά κεκτημένα θα απαιτήσει και την επίσημη είσοδο των supermarketαδων στο παιχνίδι.



Τότε να δω σε τι θα εξυπηρετήσει η ιδιοκτησία της πλατφόρμας και τα logo! Τότε να δω τα κέρδη της ΦΑΝΙΕ και των συμπαθών e-shopαδων συναδέλφων! Τότε να δω το ποιοι θα συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις που αγωνιστικά πάντα θα προτείνουμε ως συνδικαλιστές!!!




Ανδρέας Σοφιανόπουλος,

Πρόεδρος Φ.Σ. Αχαΐας,
Αντιπρόεδρος Π.Φ.Σ.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο