Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Χαμηλά επίπεδα Βιτ D οδηγούν σε εκφύλιση της ωχρας κηλίδας στα μάτια

Η βιταμίνη D πιθανόν να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην υγεία των ματιών. Σύμφωνα με μια μελέτη στις Η.Π.Α. που δημοσιεύθηκε στην έκδοση «JAMA Ophthalmology», οι γυναίκες με χαμηλό επίπεδο βιταμίνης D και γενετική προδιάθεση για τη σχετική με την ηλικία εκφύλιση της ωχράς κηλίδας (AMD), διατρέχουν σημαντικά υψηλότερο κίνδυνο για AMD.

Ερευνητές από το University at Buffalo (Νέα Υόρκη) ανέλυσαν στοιχεία από 1.230 γυναίκες ηλικίας μεταξύ 54 και 74 ετών. 

Με τη χρήση δειγμάτων αίματος, αξιολόγησαν την παρουσία γονιδίων κινδύνου για την ΑMD, καθώς και την κατάσταση της βιταμίνης D. Επειδή η AMD σχετίζεται με μία φλεγμονώδη απόκριση και η βιταμίνη D έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, η ομάδα ήθελε να διαπιστώσει εάν τα ορμονικά επίπεδα επηρεάζουν τον κίνδυνο της νόσου.

Η μελέτη έδειξε ότι οι γυναίκες με γονότυπο υψηλού κινδύνου και χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D, έχουν 6,7 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα εμφάνισης της AMD, σε σχέση με τις γυναίκες με επαρκή επίπεδα βιταμίνης D και χωρίς γενετικό κίνδυνο.

«Το μήνυμά μας δεν είναι ότι η επίτευξη πολύ υψηλών επιπέδων βιταμίνης D είναι κάτι καλό για τα μάτια», προειδοποίησε η συγγραφέας της μελέτης Amy Millen, «αλλά ότι τα ανεπαρκή επίπεδα βιταμίνης D μπορεί να είναι κάτι ανθυγιεινό για τα μάτια σας». Αν και γενικά μια κατάσταση χαμηλού επιπέδου βιταμίνης D (επίπεδα κάτω 12 ng/mL) σχετίζεται με υψηλότερο κίνδυνο για την AMD, η αύξηση των επιπέδων της βιταμίνης D πέρα από τα 12 ng/mL, δεν μείωσε περαιτέρω την πιθανότητα σε οποιονδήποτε ουσιαστικό βαθμό, τόνισε η ερευνητής.

Η μελέτη δεν αποδεικνύει σχετιζόμενη αιτιότητα, είπε η Millen. Ωστόσο, τα άτομα με γενετικό κίνδυνο μπορεί να είναι δυνατόν να μειώσουν την πιθανότητα, λαμβάνοντας επαρκή επίπεδα βιταμίνης D. 
www.univadis.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο