Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Το Ομοσπονδιακό Δικαστήριο της Αυστραλίας πετάει τα Nurofen από τα ράφια λόγω παραπλάνησης των καταναλωτών

Αυστραλιανό δικαστήριο διέταξε την αποπομπή των προϊόντων Nurofen από τα ράφια των καταστημάτων με την αιτιολογία ότι η Βρετανική Παραγωγός εταιρία παραπλάνησε τους καταναλωτές. Προϊόντα της εν λόγω εταιρίας που προωθήθηκαν για την θεραπεία συγκεκριμένων ασθενειών όπως οι ημικρανίες ήταν τελικά πανομοιότυπα με το κλασικό Nurofen ενώ αυτά τιμολογήθηκαν υψηλότερα.



Η κάτοχος αδείας κυκλοφορίας Reckitt Benckiser δήλωσε ότι θα συμμορφωθεί και ότι δεν είχε στόχο να παραπλανήσει τους καταναλωτές.

Το Ομοσπονδιακό Δικαστήριο της Αυστραλίας δήλωσε ότι τα προϊόντα αυτά πρέπει να αποσυρθούν από τα ράφια της Αυστραλίας μέσα σε τρεις μήνες.

Τα προϊόντα που επηρεάζονται από την απόφαση περιλαμβάνουν τα :

Nurofen για πόνους της πλάτης
Nurofen για πόνους περιόδου
Nurofen για ημικρανίες
Nurofen για κεφαλαλγία τάσης

Η λιανική τιμή για κάθε ένα από τα παραπάνω «εκλεκτικά» προϊόντα διαχείρισης πόνου βρέθηκε να είναι σημαντικά υψηλότερη σε σχέση με τα συγκρίσιμα αναλγητικά τα οποία δρουν ως γενικά ανακουφιστικά του πόνου, κατά δήλωση της Αυστραλιανής Επιτροπής Ανταγωνισμού & Καταναλωτών.

Κάθε προϊόν μορφοποιήθηκε για την θεραπεία συγκεκριμένου τύπου πόνου και ειδικά για αυτόn, αλλά κάθε προϊόν περιείχε την ίδια δραστική ουσία στην ίδια ποσότητα δηλαδή ibuprofen lysine 342mg. Ωστόσο τα προϊόντα αυτά δεν αποδείχθηκαν να είναι περισσότερο εκλεκτικά για τον συγκεκριμένο τύπο πόνου από οποιοδήποτε άλλο από τα προϊόντα Nurofen.

Η Reckitt Benckiser είναι μια βρετανική εταιρεία κατασκευής καταναλωτικών αγαθών και προϊόντων όπως τα Nurofen, Dettol και Harpic, μεταξύ άλλων.

Σε συνέχεια της απόφασης του Ομοσπονδιακού δικαστηρίου η παραγωγός εταιρία είναι αναγκασμένη να δημοσιεύσει ανακοίνωση διόρθωσης σε εφημερίδες και την ιστοσελίδας της καθώς και να καταβάλλει τα δικαστικά έξοδα της ACCC.

Πηγή : www.bbc.com

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο